16 March 2012
KEK SPONGE PANDAN
SELEPAS 2 KALI MENCUBA BARU JADIK NIH.. HEHEHEHE
Kek ni sangat lembu n gebu kalau kita buat kena dengan caranya..
nk resipi??
bolehhh...jgn lupa try buat yer..
BAHAN-BAHANNYA
10 BIJI TELUR
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 CAWAN GULA
1/2 MINYAK MASAK
1 1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1 1/2 SUDU KECIL TARTAR KRIM
2 HELAI DAUN PANDAN + PEWARNA HIJAU (BLENDER + TAPIS)
Cara-caranya..
1. Asingkan Telur putih dan telur kuning
2. pukul putih telur bersama tartar powder dan 1 1/2 cawan gula sehingga kembang. ( meringue)
maknanya pukul sampai betul2 kental( bila terbalikkan bekas tu pun x jatuh..hehehe)
3. di dalam bekas lain, pukul kuning telur tadi dengan 1/2 cawan gula
4. kemudian, masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan baking powder diselangselikan dengan telur putih
yang telah dipukul tadi.
5. Setelah sebati masukkan pula daun pandan yang telah dikisar.
6. Akhir sekali masukkan minyak masak ke dalam adunan tersebut.
7. Masukkan dalam loyang, bakar dengan suhu 150 C selama 45 minit..
TADAAAA.. NI LA HASILNYA
LEMBUT GEBUSS jer.. anak2 pun suka makan..
tapi ingat lepas oven tu bunyi ketinggggggggggg.. tu.. terus keluarkan kek..
jgn tunggu lama2.. kalo x kek tu akan turun..
terbalikkan terus atas redai kek..biar selama 5-10 minit biar dia keluar sendiri..
step akhir ni memang penting.. kalo x mau kek ni turun
jangan derhaka yer dgn resipi..heheheh
SElamat mencuba ... LUv Ya guys/...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment